Kandida dieta

Kandida dieta

kandidadieta

Smernice za prehrano proti kandidi: Anti-kandida dieta

Kandida je glivično obolenje, ki nastane kot posledica dolgotrajnega uživanja antibiotikov ali zmanjšane odpornosti organizma zaradi različnih okoliščin.

Candida

Candida. Vir: Wikipedia

Prekomerna rast Candide v prebavnem traktu se je razširila v 80-tih letih prejšnjega stoletja. Kandida je skupina kvasovk. Medicinsko najpomembnejši je rod Candida, ki povzroča bolezen kandidozo. Najbolj pogost vzrok (90-95%) te infekcije je Candida albicans, ki je stalno prisotna v črevesju, ustih in genitalijah, a le v manjših količinah. Le v 2-8 % primerov je za glivično infekcijo kriva Candida glabrata. V normalnih okoliščinah so kvasovke prisotne pri 80 % človeške populacije in to brez škodljivih učinkov, saj so v ravnotežju z drugimi bakterijami.

Dolžina diete je odvisna od simptomov in njihovih učinkov. Večina zadovoljnih žensk, ki so se držale diete, so prve rezultate opazile po dvajsetih dneh. Priporočeno je zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov na 20 do 60 gramov dnevno. Pravila diete so zelo enostavna. Pomembno si je zapomniti, da imajo glivice rade sladko in je potrebno na samem začetku diete iz prehrane eliminirati vso hrano, ki vsebuje sladkor (sladko sadje, sadni sokovi), belo moko in njene proizvode, škrob, beli riž, mlečne izdelke, kvas ter hrano v kateri so prisotne glivice in plesni. Poleg tega se ne priporoča uživanje kisle hrane (vložena zelenjava, majoneza, zelene olive, kis), alkohola, predelanih mesnih izdelkov (salame, hrenovke, paštete), arašidov in pistacij.

Začnite dan s kozarcem mlačne vode v katero stisnete polovico limone in čez dan pojejte veliko zelenjave, ki je glivice ne marajo: česen, čebula, zelje, korenček, špinača, brokoli, zelena solata, repa, zelena, paprika in paradižnik. V vaši prehrani naj dominirajo polnozrnate žitarice, zelenjava, proteini (jajca, piščančje meso, riba), citrusi (kivi, pomaranča, limona, grenivka), voda, zeliščni čaji in paradižnikov sok. V manjših količinah lahko uživate maslo in kislo smetano.

Primer tri dnevnega jedilnika

1. Prvi dan

  • Zajtrk – kuhano jajce, zelena solata z malo limone, svež pomarančni sok
  • Kosilo – kuhano sladko zelje s korenjem, zeleno, kruh brez kvasa
  • Večerja – piščančje meso, paradižnikova solata

2. Drugi dan

  • Zajtrk – kivi, kuhano jajce, zeljna solata
  • Kosilo – kuhan stročji fižol s korenjem, kruh brez kvasa
  • Večerja – mešana solata (paradižnik, kumara, paprika, začimbe), kruh brez kvasa

3. Tretji dan

  • Zajtrk – svež grenivkin sok, 2 kuhani jajci
  • Kosilo – kuhana riba, mešano kuhana zelenjava
  • Večerja – pečeni piščanec, zeljna solata

Lidija L.

Uspešno ste se prijavili na brezplačne e-novice.
Recapcha
Prosimo obkljukajte test.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani