Kalorične vrednosti živil

Kalorične vrednosti živil

kalorična vrednost živil

Večini ljudem takoj, ko slišijo besedo kalorije, na misel pridejo odvečni kilogrami in njihova dolgotrajna ter mukotrpna izguba. Vendar pa imajo kalorične vrednosti krivično negativen prizvok, saj so kalorije v bistvu le lastnost živil, s pomočjo katerih izračunamo hranilno vrednost hrane. Težava nastane le, kadar jih v naše telo vnesemo preveč.

Dnevni vnos: 2300-2500 kalorij

Kalorija je merska enota za energijo in se določa kot toplota, ki segreje en kilogram vode za eno stopinjo celzija. So torej gorilna vrednost živil. Dnevno moramo v svoje telo vnesti določeno količino, ker jih telo potrebuje za energijo. To število se zaradi vedno novih spoznanj iz prehranskih in medicinskih analiz skozi preteklost spreminja, pogojeno pa je tudi s posameznikovim načinom življenja in dela. Čeprav priporočen dnevni vnos kalorij varira, obstajajo nekatere smernice o tem, koliko kalorij dnevno potrebuješ.
Odrasel človek potrebuje pri normalnem zmernem delu približno od 2300 do 2500 kalorij, pri težkih fizičnih delih pa ta potreba naraste do 4000 kalorij in več. Vendar pa je povprečna dnevna potreba po kalorijah odvisna od zgradbe telesa, starosti, spola, telesne višine, teže, od vrste dela, ki ga opravljaš, fizične in telesne aktivnosti posameznika. Potreba po kalorijah z leti upada, obenem pa za vse starostne skupine, oba spola in vse vrste poklicev velja, da je najpomembnejše, da je hrana, ki jo uživamo, uravnotežena. Odrasel človek potrebuje dnevno za normalno življenje in delo, ki terja zmeren do povečan napor, od 100 do 130 g beljakovin, od 60 do 100 g maščob in od 400 do 500 g ogljikovih hidratov. Pri povečanem naporu naj torej potreba po kalorijah ne bi presegla 3500 kalorij na dan.

Pri vnosu kalorij torej previdno. Pri hujšanju mnogim pomaga štetje kalorij, v ta namen pa si v nadaljevanju lahko pogledate tabelo kaloričnih vrednosti posameznih živil. Ne glede na to, kako intenzivno se posvečate vadbi ali zmanjševanju kalorij, pa ne poskušajte izgubiti več kot pol kilograma na teden in ne jejte manj kot 1400 kcal (moški) in 1200 kcal (ženske) na dan. Ne samo jesti manj, temveč tudi jesti pravilneje. Zdrava prehrana vam pomaga, da telo dobi zadostno količino kalorij, in da količina vnešenih kalorij ostane pod nivojem, ki bi lahko povzročila debelost.

Tabela kaloričnih vrednosti živil

T. R.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani