Kako shujšati?

Kako shujšati?

kakoshujsati

Hujšanje in razne diete so za mnoge, ki se borijo s prekomerno telesno težo, prava nočna mora. Vsem je jasno, da je za dosego nižje telesne teže potrebno temeljito spremeniti sam način življenja in prehranjevanja ter kot obvezno v svoj urnik vključiti redno telesno aktivnost. Sicer se sliši enostavno, toda stresen in hiter življenjski tempo, hitra in neredna prehrana ter pomanjkanje časa terjajo svoj davek. Hujšanje zato lahko postane mučno, saj v zastavljenem času morda ne obrodi želenih sadov.

Hujšanje med lenarjenjem

Eden od načinov večjega izkoristka vašega časa in optimiziranja izgube telesne teže, je hujšanje med lenarjenjem oziroma med opravili, ki navadno s hujšanjem nimajo ničesar skupnega. Če torej ob redni in zdravi prehrani in zadostni telesni aktivnosti še vedno niste zadovoljni z izgubljenimi kilogrami, je morda smiselno, da skušate shujšati na iznajdljive, a nekoliko neobičajne načine. Tako lahko na primer izkoristite svoj čas, ki ga preživite ob gledanju televizije. Tako lahko združite prijetno s koristnim ter tako ob gledanju najljubše serije tudi postorite nekaj za svoje telo in zdravje. To pomeni, da med spremljanjem televizije tečete na tekalni napravi, se raztezate, vozite sobno kolo, delate trebušnjake ali sklece, dvignete kakšno utež ali pa vrtite obroč. Tako boste svoj prosti čas popestrili, ga naredili zanimivega in bili hkrati bližje, da dosežete želeno postavo.

Hujšanje med gledanje TV?Veliko lahko storite tudi, če se med gledanjem televizije ne prehranjujete, če pa že ne gre drugače, pa je najbolje, da lakoto omilite z grizljanjem nizkokaloričnih prigrizkov. Na ta način boste imeli v svojem telesu občutek sitosti ne da bi si obenem nabirali odvečne kalorije. Pri sami prehrani je eden od načinov, kako hkrati prihraniti čas in izgubljati kilograme tudi kuhanje obrokov, ki jih lahko naslednje dneve še pogrejete. To pomeni da skuhate za več dni vnaprej, pri čemer si za vse prihodnje dni prihranite čas za kuhanje, hkrati pa boste naslednji dan pojedli manjši obrok, saj bo šlo za isto hrano kot dan poprej. Tako je prehranjevanje z ostanki ekonomičen in zanesljiv način, kako lahko ubijete dve muhi na en mah.

Pomaga tudi, da ne zahajate ravno vsak dan v trgovino z živili, kjer boste vedno našli še kakšno pregreho, kot je na primer čokolada ali kakšni keksi, ki se ji preprosto ne boste zmogli upreti. Poleg tega so danes izdelki v trgovinah postavljeni tako, da jih potrošnik zagotovo opazi in tudi kupi. Smiselno je, da enkrat tedensko opravite nakup in tedaj poskrbite, da kupite vse, kar potrebujete. Česar ni doma, tega pač ne moremo pojesti.

Pri hujšanju pomaga tudi spanec

Sliši se sicer nekoliko neverjetno, toda telo med spancem potrebuje veliko energije, tako da tudi ko počivate in spite, porabljate. Tako se boste hkrati odpočili in imeli manj časa, da bi se prenajedli. Če spite premalo, lahko to tudi upočasni vašo presnovo in posledično sam proces hujšanja. Poleg časa, ki ga namenite spanju, si vzemite tudi dovolj časa za hranjenje – če namreč jeste počasi in vsak grižljaj tudi temeljito prežvečite, bo vaš želodec vašim možganom pravočasno sporočil, ko boste siti. Če namreč jemo prehitro, pride do tega opozorila prepozno, s tem pa je možnost, da se prenajemo precej večja.  Seveda pa je najboljše zagotovilo za zdravo hujšanje še zadostna mera gibanja in uravnoteženo prehranjevanje. Pregovor brez muje se še čevelj ne obuje namreč drži tudi, ko gre za hujšanje.

T. Gorenjc 

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani