Hoja v hribe in hujšanje

Hoja v hribe in hujšanje

hoja v hribe

Čeprav se mnogim zdi hoja v hribe premalo intenziven način vadbe, da bi z njo lahko učinkovito izgubljali kilograme in se jim zdi tak način telesne aktivnosti v prvi vrsti bolj za nabiranje kondicije, pa mnogi strokovnjaki in telesni trenerji poudarjajo, da je hoja v hribe eden izmed izjemno učinkovitih načinov hujšanja. Kako torej shujšati s hojo v hribe?

Kilogrami se bodo čudežno topili

Hoja je v vseh ozirih izjemno zdrav način vadbe, saj pri njej dela celotno telo, prav tako pa je hoja lahko dobra meditacija oziroma način soočanja s stresom. Sploh hoja v naravo zares pozitivno vpliva na naše počutje, hkrati pa na tak način skrbimo tudi za svoje telo. S hojo v hribe ne poskrbimo zgolj za to, da se bodo odvečni kilogrami hitro stopili, ampak tudi za sprostitev našega duha. Raziskave in študije so pokazale, da z aktivno hojo, sploh pa s hojo navkreber, pokurimo podobno količino kalorij kakor pri klasični vadbi, na primer aerobiki ali pilatesu. Prav tako je potrebno poudariti, da hoja v hribe običajno traja vsaj nekaj ur, to pa pomeni, da takšna vadba traja precej dlje časa kakor npr. kolesarjenje, plavanje, tek ali drugi športi. Ker hodimo več ur skupaj, s tem pokurimo več kalorij, hkrati pa oblikujemo naše celotno telo.

S hojo v hribe porabimo več kalorij kot s tekom

Če se tako na primer odpravimo na triurni pohod v hribe, lahko pri takšni vadbi porabimo kar 1700 kalorij. To dela hojo v hribe za izjemno učinkovit način kurjenja odvečnih maščob. Ne preseneča, da lahko na tak način pokurimo več kalorij kot s tekom. Vadba teka navadno traja uro ali še celo manj, hoja v hribe pa je sicer manj intenzivna, a časovno daljša vadba, pri kateri se vztrajnost izplača. Poleg izgube kilogramov je taka vadba odlična za razvoj naše osebnosti – če si zadamo za cilj osvojiti nek vrh in ga nato tudi dosežemo, je to odličen način za razvijanje osebnostnih lastnosti vztrajnosti, potrpežljivosti, borbenosti in ambicioznosti.

S tekom, tudi če tečemo vsak dan, tako ne moremo porabiti 1700 kalorij, niti ne moremo pokuriti 560 kalorij na uro, kar je povprečna poraba kalorij pri hoji v hribe. Pri teku se krepijo zgolj določene skupine mišic, prav tako precej trpijo kolena. Pri hoji v hribe pa enakomerno obremenjujemo celo telo, prav tako so manj obremenjeni zgolj določeni deli telesa. Če se odločimo za težji teren, potem se nivo intenzivnosti hoje v hrib zviša na nivo vzdržljivostnih športov.

Če se zdi hrib prevelik zalogaj,…

…potem najprej začnite s hojo po ravnem. Odličen začetek je hoja po gozdnih poteh, poljih, stran od prometnih cest in betona. Na ta način boste hojo hitro vzljubili, ravnino pa verjetno z veseljem zamenjali tudi za kakšno vzpetino.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani