Enostavni koraki za bolj zdravo življenje

Enostavni koraki za bolj zdravo življenje

enostavni_koraki_za_zdravo_zivljenje

Z majhnimi spremembami do velikih sprememb

Zjutraj, ko vstanemo je dobro spiti kozarec mlačne vode. Celo noč nismo nič pili, zato kozarec vode povrne izgubljeno vodo v telesu ter istočasno pospeši prebavo. Prav tako je kozarec vode priporočljiv pred spanjem. Čez dan naj bi pili predvsem vodo in nesladkani čaj, saj gazirane in sladkane pijače niso dobre za zdravje in posledično tudi za postavo. Izogibajmo se vodi z okusom. Mnogo ljudi namreč ne ve, da lahko ena plastenka vode z okusom vsebuje tudi do 7 čajnih žličk sladkorja.

Pri hrani lahko prav tako z manjšimi spremembami izboljšamo svoje zdravje. Namesto belega kruha jemo polnozrnat kruh, ki ima mnogo več vlaknin in hranilnih snovi. Enako velja za testenine. Čez dan je priporočljivo jesti veliko sadja in zelenjave. Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj nas nahrani po dolgi noči spanja in nas pripravi na nove napore dneva. Angleška beseda za zajtrk je breakfast, kar dobesedno pomeni prekiniti post (break – prekiniti, fast – post). Seveda pa je treba vsak obrok jesti v razumnih porcijah. Tako kot pravi znan slovenski pregovor: Zajtrkuj kot kralj, kosi kot princ in večerjaj kot berač.

Zajtrkuj kot kralj, kosi kot princ in večerjaj kot berač.

To pomeni, da moramo največji obrok jesti zjutraj, kosilo naj bo malo manjše, večerja pa naj bo zelo skromna. Ta pregovor prikazuje idealni način prehranjevanja in se ga ne moremo vedno popolnoma držati. Vemo namreč, da včasih zjutraj nimamo toliko časa, da bi si naredili ogromen zajtrk, zato pa je kosilo večinoma največji obrok dneva. Za zajtrk je torej dosti že kakšen kos kruha, jogurt ali sadje, se je pa dobro držati pravila, naj bo večerja skromna, saj lahko s želodcem polnim hrane težje zaspimo. Dobro je tudi, da večerjo jemo vsaj 3 do 4 ure pred spanjem.

Kot vemo, rekreacija tudi pozitivno vpliva na zdravje. Če nimamo časa za telovadbo, lahko z majhnimi spremembami skozi dan opravimo veliko za svoje telo. Namesto dvigala, se lahko odpravimo po stopnicah. Namesto z avtobusom ali avtom, se lahko v službo odpravimo s kolesom ali peš. Če v službi veliko sedimo, je priporočljivo vsaj na eno uro vstati, se pretegniti in če je možno, se malo sprehoditi. Na tak način pospešimo krvni obtok.

B. S.

Uspešno ste se prijavili na brezplačne e-novice.
Recapcha
Prosimo obkljukajte test.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani